Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » A fehér karácsony esélye 2016.

A fehér karácsony esélye 2016.

Szerző: mikes | Publikálva: 2016. december 10. szombat, 08:31 | Módosítva: több mint másfél éve

Várhatóan száraz és hideg lesz idén a karácsony.

Bár még éppen kettő hét van szenteste napjáig, a nagy érdeklődésre való tekintettel idén is igyekszünk előre vázolni a fehér karácsony esélyét.

A következő napokban fokozatosan anticiklonális hatások érvényesülnek a Kárpát-medence térségében, olyannyira, hogy december 16-a után már 1040 hPa középponti nyomású terület húzódik fölénk. Ez a magasnyomású légköri képződmény szibériai eredetű hideg levegőt hoz magával, így igen kemény fagyokra van kilátás az ünnepek előtt. Ebben a helyzetben - megvizsgálva például a fáklya diagramot - lényeges változás nem látszódik, azaz karácsonyig is kitarthat a száraz és hideg idő.

Némi enyhülés látszódik a magasban 21-étől, mely hazánkban - a sajátságos medencehatásnak köszönhetően - egyre párássabb, tartósan ködös időt eredményezhet az ünnepekre. Ezekből a tartós ködfoltokból pedig bárhol előfordulhat hószállingózás, zúzmara-lerakódás, mely egy kis fehérséget kölcsönözhet éppen az ünnepekre. 

A "fehér karácsony esélye" térképünkön minden nap jelezzük a fehér karácsony esélyét, ezt most csupán 30-50%-ra számoljuk. Érdemes minden nap rápillantani. És persze az előrejelzésünkre is! 
 
Kellemes készülődést kívánunk!

Címkék: karácsony, borult, anticiklon
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: