Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Jön az évszázad szuperholdja!

Jön az évszázad szuperholdja!

Szerző: mikes | Publikálva: 2016. november 13. vasárnap, 20:09 | Módosítva: több mint másfél éve

Mti, Komka PéterMti, Komka PéterAz év leglátványosabbnak ígérkező csillagászati eseménye következik be november 14-én. 1948 januárja óta nem volt ilyen közel a Hold a Földhöz.
 
A november 14-i éjszakán a Hold akár 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszik majd, mint az átlagos telihold. Ennyire közel csak 2034. november 25-én lesz majd újra, így mindenképp érdemes megnézni a jelenséget.
 
Mi a szuperhold?
A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Földközelpontban (perigeumban) azonban 48 280 kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint földtávolpontban (apogeumban).
 
Ez a távolságkülönbség a Hold látszó átmérőjében is megmutatkozik: földközelpontban nagyobbnak és fényesebbnek látszik:
 
flickrflickrHa a földközelpont egybeesik a teliholdfázissal, akkor beszélünk földközeli teliholdról, vagy a köznyelvben elterjedt, nem hivatalos elnevezéssel szuperholdról.
 
A szuperhold nem ritka jelenség, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkentik. A mostani azonban várhatóan különleges lesz.
 
„A november 14-i nemcsak 2016 legközelebbi teliholdja, hanem a 21. század eddigi legközelebbi teliholdja – írja a NASA a közleményében. – A telihold egészen 2034. november 25-ig nem jön újra ilyen közel a Földhöz.”
 
pixabaypixabayAttól függően, honnan nézzük, a különbség a szuperhold és a megszokott telihold között nagyon erős, illetve egészen elenyésző is lehet. Ha a hold magasan a fejünk felett áll, és nincsenek a közelben épületek vagy tereptárgyak, amihez viszonyítani lehetne a méretét, akkor nem biztos, hogy meg lehet mondani, nagyobb-e, mint általában.
 
Holdillúzió
Ha azonban a nézőhelyünkről a Hold közel van a horizonthoz, akkor létrehozhatja a „holdillúziónak” nevezett jelenséget.
 
„Amikor a hold a horizont közelében van, akkor természetellenesen nagynak tűnhet, ha fák, épületek vagy más, előtérben lévő tárgyak is belelógnak a látómezőbe – írja a NASA. – A hatás optikai csalódás, de ez a tény nem von le semmit az élményből.”
 
November 14-én Magyarországon a Hold 16 óra 34 perckor kel, így akkortájt érdemes majd szuperholdlesre és -fotózásra indulni.
 
(forrás: origo)
 

Címkék: hold, szuperhold
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: