Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Az előrejelzéseink beválása

Az előrejelzéseink beválása

Szerző: mikes | Publikálva: 2016. október 31. hétfő, 16:23 | Módosítva: több mint másfél éve

Időről-időre meg szoktuk vizsgálni az előrejelzéseink beválását. A verifikálásról most részletes összefoglalóval és több diagrammal jelentkezünk.

Az első esetben október 10-e és október 16-a között minden nap az adott napi előrejelzés beválását vizsgáltuk Budapestre vonatkozóan. Az előrejelzett minimum-, és maximum-értéket összehasonlítottuk az Országos Meteorolóiai Szolgálat által mért hivatalos adatokkal. A felmérésben megvizsgáltuk több másik időjárási portál prognózisát is, a viszonyítás céljából. 

Az aznapra szóló előrejelzések esetében átlagosan a Köpönyeg volt a legmegbízhatóbb.

A második esetben az 1 hétre előre szóló előrejelzést vettük alapul, és összevetettük a hivatalos adatokkal. Itt már nagyobb volt a szórás. 

Az összevetés alapján kijelenthető, hogy 1 hétre előre az Időkép és a Köpönyeg volt a legpontosabb (szinte azonos, 1.21 és 1.26 értékű átlagos eltérés), majd következett az OMSZ. A WeatherChannel átlagosan 1.5 fokot/mm-t tévedett az időszak alatt, míg az Accuweather nagyon megbízhatatlannak tűnt 7 nap távlatában.

Az egy hetes előrejelzések elemzésénél megnéztük, hogy melyik portál adta a legtöbb, teljesen pontos prognózist (amikor teljesen megegyezett az előrejelzett hőmérséklet, vagy csapadék a ténylegesen mért időjárási értékekkel). Ezt foglalja össze a következő kimutatás:

Azaz a legtöbb telitalálat előrejelzést a Köpönyeg adta, mögötte az Időkép és az OMSZ végzett.


Címkék: beválási esély, előrejelzés, elemzés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: