Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » 4,8-as földrengés volt!

4,8-as földrengés volt!

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. január 29. szombat, 09:00 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

az epicentrum...az epicentrum...4,8-as földrengés volt Magyarországon január 29-én, szombat este, 18 óra 42 perckor! A rengés epicentruma Oroszlány és Vértessomló környékén volt. Több, mint 1 millió ember érezhette a földmozgást. Percről percre rovatunkba özönlöttek a beszámolók!

18:41:36-kor volt az első rezgés, melyet még kettő követett, a legerősebb rezgés 4,8-as erősségű volt - derül ki a Svájci Szeizmológiai Szolgálat adataiból. A rengés epicentruma Oroszlány környékén volt (lásd a képeket).

Mentőt sehová nem riasztottak, a tűzoltókhoz viszont rengeteg hívás érkezett. Több helyen megrepedtek a falak, kisebb tárgyak törtek össze. Sokan hallottak morajlást, hiszen a rengés csak 8-10 km-re volt a föld alatt. Vasárnap napközben kiderült, hogy Oroszlány és Vértessomló házaiban nagyon sok a kár, épületrepedések és omladozó kémények miatt érkeznek hívások az oroszlányi védelmi bizottság erre rendszeresített információs vonalára.

a szombati nagy rengésa szombati nagy rengésCsaba, a Percről Percre rovatunkba ezt írta: "Békásmegyeren 18.42-kor az 5. emeleten nagyon lehetett érezni (kilengett a könyvespolc)".

Szandra észlelése így szólt: "A harmonika ajtó lengett, azt hittem kiesik a helyéről....megijedtünk rendesen :D 2-3 mp volt az egész. A morajlás volt a legdurvább"

Budapesten a III. és a XI. kerületben keletkezett kár három tízemeletes házban. A főpolgármester nem hívta össze a védelmi bizottságot, de intézkedett afelől, hogy még szombat éjszaka megtörténjen a hidak és aluljárók átvizsgálása.

A Katasztrófavédelem felhívta a figyelmet, hogy az embereknek nem kell elhagyniuk a házaikat.

Legutóbb 1985-ben, Berhida epicentrummal volt hasonló erősségű földrengés. 5,5-ös erősségű földmozgás (a mai ennél gyengébb volt) átlagosan 50 évetne fordul elő Magyarországon, mely már komoly károkat okozhat. (Ha 7-es erősségű rengés fordulna elő, összedőlnének a házak.)

a mai utórengéseka mai utórengésekJönnek az utórengések!

Vasárnap reggel és délután is újabb földrengést regisztrált a földrengés.hu-n elérhető tési állomás. Vasárnap este 22 órakor 3-as magnitudójú utórengést érzékeltek a műszerek, Oroszlány és Szár környékén többen érezték a mozgást. Németh Ferenc oroszlányi olvasónk nem sokkal 22 óra után ezt az üzenetet küldte szerkesztőségünkbe: "22:03-kor ismét érzékeltünk 2 rövid lökést erős morajlás kíséretében." A szeizmológusok szerint a következő hetekben további utórengések lehetnek!


Címkék: katasztrófa, károk, Oroszlány, richter, rengés, földrengés
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?