Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Megcsordul az eszterhéj

Megcsordul az eszterhéj

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. január 6. csütörtök, 09:00 | Módosítva: több mint 7 és fél éve

A zúzmara hamarosan a múlté...A zúzmara hamarosan a múlté...

Vízkereszt szó a víz megszenteléséből ered, bár sokak úgy gondolják, hogy a kifejezés Jézusnak a Jordán folyóban történt megkeresztelésére emlékeztet. Más felfogás szerint vízkeresztkor, azaz ma, január 6-án a három királyok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását ünnepeljük.

Akárhogy is, korábban a Vízkereszt napja már-már mágikus csodanapnak számított, időjárásából következtettek az új év várható időjárási viszonyaira, a valószínű termésre és az emberek egészségi állapotára. A sok-sok népi meteorológiai megfigyelés igyekszik segíteni minket abban, hogy mire számíthatunk, például: „E nap száraz időjárása azt ígéri: zivataros lesz a nyár. Az eső ellenben azt jelzi: csapadékos lesz a tavasz is.”  Aztán: „Vízkereszt napján, ha a pap fejére süt a nap, várható még kemény fagy.„

Kiemelkedő jelentőségű a hegyköz lakónak feljegyzése, melynek mondanivalója később más formában, más tájegységen is megjelent: "Ha vízkeresztkor megcsordul az eszterhéj, az íziket rakjátok el, mert hosszú lesz a tél". A hétfői előrejelzésünk címének is ezt az igen találó, és úgy néz ki, hogy idén is beválni látszó jövendölést választottuk, ugyanis délutántól egyre több helyen megcsordulhat az a bizonyos háztető. Egyébként az ízik takarmánymaradékot, kukoricaszárat jelent, amit egyes tájakon fűtésre is használtak anno.

Véget ér tehát a napok óta tartó – főleg északkeleten – farkasordító, de a korcsolyázóknak igencsak kedvező hideg, és erőteljes déli áramlással, mintegy 10 fokkal enyhébb levegő érkezik hazánk térségébe. Ez azt jelenti, hogy a hétvégén délnyugaton akár +10 fok fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála, és a középső országrészben is a mai 0-3 fokos maximum után szombaton már +8 fokos enyheség lehet. Az északkeleti tájak kivételével megszűnhetnek az éjszakai fagyok is.

A folytatás is inkább a február közepét idézheti majd, hiszen a korcsolyázás szerelmeseinek kemény téli időjárás visszatérésére legalább 10 napot még várniuk kell. Akik havat remélnek, és akik nem hamarosan összemérhetik havi tippjátékunkban…


Címkék: vízkereszt, olvadás, enyhülés, népi megfigyelések
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: