Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Orvosmeteorológia: napokig tartó melegfront

Orvosmeteorológia: napokig tartó melegfront

Szerző: kisbolygo | Publikálva: 2014. január 17. péntek, 13:38 | Módosítva: több mint 2 és fél éve

Kép: wikipedia.huKép: wikipedia.huA hét utolsó munkanapján és hétvégén is a melegfrontra érzékenyek számíthatnak zavaró humánmeteorológiai tünetekre.

Jelenleg változón felhős az ég felettünk, de késő délutántól felhősödés indul meg. Estefelé már kisebb eső is előfordulhat, és melegfront okozta panaszokat érzékelhetünk. Sokaknál felerősödhet a fejfájás, amit fokozott folyadékbevitellel enyhíthetünk. Segíthet még a borsmentából, vagy a kanadai mentából készített tea (ez utóbbihoz bioboltokban, fitotékákban juthatunk hozzá). A frontérzékenység hosszútávú gyógyításában a rendszeres mozgás, és a jóga is segíthet.

A déli szél sokfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A szél enyhe időt, közérzetünkben pedig némi romlást hoz: az átlagosnál nyugtalanabbak, feszültebbek lehetünk. Célszerű emiatt kerülni a vérnyomást emelő italokat, és az erősen fűszeres, csípős ételeket.

Hétvégén délelőtt átmenetileg elvékonyodik, később ismét megvastagszik a felhőzet. Főleg délután lehet elszórtan eső, esetleg záporeső, és folytatódik a melegfronti hatás. A déli, délkeleti szél vasárnap megerősödik, ami közlekedésnél lehet zavaró tényező.

A melegfrotni hatást pihenésünk során is érezhetjük. Többet forgolódhatunk, és - mivel nem feltétlenül tudunk mély álomba merülni - nem biztos, hogy reggelre kipihenjük magunkat. Napközben ha tehetjük, ne végezzünk megterhelő munkát!


Címkék: humánmeteorológia, orvosmeteorológia, melegfront, fejfájás, szél
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: időjárási rekordok Magyarországon II.

A szélsőségekkel foglalkozó cikkjeink ezen részében a fővárost és a Balatont érintő rekordokról, és más meteorológiai érdekességekről olvashatsz.

Lexikon: időjárási rekordok Magyarországon I.

Korábbi lexikon cikkünkben már olvashattatok a magyarországi rekordokról, de azóta megdőlt néhány adat, így kiegészítve és frissítve olvasgathattok újra erről a témáról. Nézzük most meg, milyen elképesztő szélsőségek voltak már hazánkban!