Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Ilyen volt a hibrid napfogyatkozás (videó)

Ilyen volt a hibrid napfogyatkozás (videó)

Szerző: mikes | Publikálva: 2013. november 4. hétfő, 11:05 | Módosítva: több mint 2 és fél éve

Hibrid napfogyatkozásnak lehettek szemtanúi Amerika Afrika és Európa egyes részein vasárnap.

A ritka égi jelenség Amerikából, Afrikából és Európa egyes részeiről is látható volt: Spanyolországban, Görögországban és Olaszország déli részén részleges, Afrika és Amerika középső tájain pedig teljes napfogyatkozást lehetett megfigyelni.

A hibrid napfogyatkozás viszonylag ritka, egy átmenetet jelöl a gyűrűs és a teljes napfogyatkozás között. A legtöbb hibrid napfogyatkozás gyűrűs napfogyatkozásként kezdődik, és teljes napfogyatkozásként ér véget. Körülbelül az összes napfogyatkozás 1%-a hibrid napfogyatkozás.

A hibrid napfogyatkozás azért jön létre, mert a Hold látszólagos mérete és a Nap látszólagos mérete majdnem teljesen egyforma. A Hold által vetett teljes árnyék a Föld gömbölyű alakja miatt a napfogyatkozás elején még nem éri el a Földet, majd egy időre a Föld felszíne a teljes árnyék alá kerül, ám a napfogyatkozás végére "kifordul" alóla, és újra a teljes árnyék mögött lesz.


Címkék: video, napfogyatkozás
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: időjárási rekordok Magyarországon II.

A szélsőségekkel foglalkozó cikkjeink ezen részében a fővárost és a Balatont érintő rekordokról, és más meteorológiai érdekességekről olvashatsz.

Lexikon: időjárási rekordok Magyarországon I.

Korábbi lexikon cikkünkben már olvashattatok a magyarországi rekordokról, de azóta megdőlt néhány adat, így kiegészítve és frissítve olvasgathattok újra erről a témáról. Nézzük most meg, milyen elképesztő szélsőségek voltak már hazánkban!