Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Kezdődik a nyári időszámítás

Kezdődik a nyári időszámítás

Szerző: mikes | Publikálva: 2012. március 22. csütörtök, 12:11 | Módosítva: több mint 4 és fél éve

itt a tavasz!itt a tavasz!Vasárnap hajnalban óraátállítás - kezdődik a nyári időszámítás.

A hétvégén egy órával kevesebbet tudunk majd aludni. Magyarországon 1980 óta térünk át évről-évre a nyári időszámításra, azért, hogy energiát spóroljunk.

Az átállás szabályozó "A nyári időszámítás alkalmazásáról szóló 39/1996. (III. 13.) Korm. rendelet kimondja, hogy a nyári időszámítást minden év március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig kell alkalmazni. Az órákat március utolsó vasárnapján kettő órakor három órára kell állítani.

Az átállítás egyébként még mindig megéri, hiszen éves szinten nagyjából120 GWh energiát spórolunk meg, ez az ország egy napi átlag fogyasztása - azaz egy nappal kevesebb lesz az éves villanyszámlánk, ami a környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolható.

 


Címkék: óraátállítás, óra, idő, időszámítás, energia, környezetvédelem
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: időjárási rekordok Magyarországon II.

A szélsőségekkel foglalkozó cikkjeink ezen részében a fővárost és a Balatont érintő rekordokról, és más meteorológiai érdekességekről olvashatsz.

Lexikon: időjárási rekordok Magyarországon I.

Korábbi lexikon cikkünkben már olvashattatok a magyarországi rekordokról, de azóta megdőlt néhány adat, így kiegészítve és frissítve olvasgathattok újra erről a témáról. Nézzük most meg, milyen elképesztő szélsőségek voltak már hazánkban!