Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Olcsó fúziós reaktor született egy amerikai startup keze nyomán

Híreső
2024. május 06. 14:00
Reactor,Core.,(dual,Power,Input,Version)

 Az energiatermelésben nem lehet visszafordulni, nem térhetünk vissza a jelentős károsanyag-kibocsátással járó rendszerekhez. Ugyanakkor sajnos egyelőre képtelenek vagyunk a megújuló energia termelési és tárolási gondjainak kielégítő megoldására. 

Bright,Sun,Against,Dark,Starry,Sky,In,Solar,System,,Elements
Fotó: Lukasz Pawel Szczepanski

Sokan gondolják úgy, hogy ahhoz, hogy ezt megoldjuk, a forráshoz kell eljutni, pontosabban a forrást kell újra létrehozni. Igen, ez a Napot jelenti, és a fúziós energiát, mely sokak szerint az emberiség legreálisabb esélye a korlátlan, tiszta energia létrehozására. 

Thermonuclear,Fusion,Reactor.,3d,Rendering,Illustration.
Fotó: andrey_l

Ennek az elképzelésnek azonban vannak korlátai, melyek többnyire anyagiak, de néhány jelentős akadály a fizika és a kémia területén is adódik. Egy amerikai startup, a Zap Energy azonban állítása szerint egy a versenytársaknál lényegesen olcsóbban és egyszerűbben előállítható reaktorral elérte, hogy a benne létrehozott plazma hőmérséklete átlépje a 10 millió celsius fokot. 

Earth's,Sun,In,Outer,Space.,Artistic,Concept,3d,Illustration,As
Fotó: remotevfx.com

Nagyjából 11 millió és 37 millió fok körüli hőmérsékletet értek el, melynél már képesek lejátszódni azok a termonukleáris reakciók, melyek a Nap energiáját is adják. Az eredmény kiemelt jelentőségű, hiszen a korlátlan energia előállításának a költségei sem elhanyagolhatóak. A dolog szépséghibája a hajtóanyag, melyet a Zap rendszere használ. Ez ugyanis a trícium, a hidrogén egy kifejezetten drága izotópja, mely így sajonos idézőjelbe teszi az olcsó kifejezést 

reaktorenergiaNap