Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Itt a május, dugjuk el a fűnyírót! Indul a No Mow May!

Híreső
2024. május 07. 11:00
Lawn,In,The,Garden,Not,Mowed,In,May.,Insect,Friendly

Ha itt a tavasz az emberek kényszeresen rángatják elő a fűnyírókat a fészerből, beröffentik és szitkozódva, izzadva vágják a füvet hétvégén, miközben a szomszédokkal is veszekednek, mert hangos a motorzaj. 

Portsmouth,,Nh,,Usa,-,May,9,,2023:,No,Mow,May
Fotó: Actium

A legszebb a dologban, hogy mindezzel ráadásul ártunk is! Egyrészt a biodiverzitásnak, másrészt a pénztárcánknak. A magasabbra hagyott fűben ugyanis elszabadul az élet, megjelennek a vadvirágok tucatjai. 

A,Garden,Lawn,In,No,Mow,May
Fotó: Andrew Fletcher

Ezzel az éppen kikelő beporzóknak végre elegendő élelme is lesz, ráadásul akár védett fajok is megjelenhetnek a kertünkben. A több növény több rovart vonz, a több rovar több madarat, így madárdallal élvezhetjük a kert nyugalmát - fűnyírózaj nélkül, egész májusban! Ez a No mow may! 

Variety,Of,Colourful,Wild,Flowers,Including,Corn,Marigold,And,Poppies
Fotó: Lois GoBe

Sokakban merül fel a kérdés, hogy mi lesz így a kullancsokkal, mely vérszívók sajnos egyre gyakoribbak idehaza is. Ez sajnos igaz, és a vágatlan május is kedvez nekik. Ugyanakkor ezek a rovarok a melegvérű állatok révén kerülnek a kertbe, vagyis, ha a kutyák, macskák védelméről gondoskodunk, azzal jelentősen csökkentjük a kullancstámadás esélyét. A vágatlan május pedig olyan sok szépet és hasznosat ad nekünk, hogy megéri a nagyobb odafigyelés! 

 

virágmájus