Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

10 perces töltési idő egy elektromos autó esetében? Nem is hangzik rosszul!

Híreső
2024. május 05. 08:00
Zaventem,,Flanders,-,August,15,2021:,Polestar,2,Charging,At

Az elektromos autózás térnyerése egyre erőteljesebb, még akkor is, ha továbbra is vannak táborok, melyek elkötelezettek a hagyományos hajtásláncok iránt. Ugyanakkor a hatótávpara továbbra is jelen van. 

Shanghai,china-jan.6th,2024:,Polestar,Electric,Car,Dealer,Retail,Store,At,Night
Fotó: Robert Way

A kifejezés azonban pontosításra szorul: amikor egy elektromos autó 500-700 km-t is képes megtenni egyetlen feltöltéssel, akkor nem azon izgul a tulaj, hogy vajon eljut-e a-ból b-be, hanem, hogy mennyi idő lesz a töltés. 

Scottsdale,Arizona,-,May,01,2022:,A,Polestar,2,Ev
Fotó: Around the World Photos

A kényelem minden előtt való és ebbe nem fér bele az, hogy 50 percet kell rostokolni a töltőoszlophoz láncolt autó mellett. A Polestar újítása, a most tesztelt akkumulátoruk azonban ezen változtathat. Nem csak könnyű, hanem szilícium dominanciája miatt az ultragyors töltés közben sem igényel extra hűtést, azaz biztonságosabb is. 

Shanghai.china-march,2021:,Close,Up,Polestar,Logo,With,Electric,Car,In
Fotó: Robert Way

De mit is jelent az az “ultragyors” töltés? Nos, egy 100 kWh akksi az új technológiával 310 kW-tal tölthető. Így 10%-ról 80%-ra 10 perc alatt feltornázható az autó, vagyis nagyjából 322 km-nyi energia adagolható bele. A tesztek sikeresek, de hogy mikor lesz a technológiából tömeggyártott termék, az még erősen kérdéses. 

autótöltésidő