Május 12. Vasárnap, Pongrác

Végre utat nyitunk a geotermikus energiának is!

Híreső
2024. április 28. 11:00
Geotermical,Heat,Field,Used,For,Cooking,In,Furnas

Hogy elképesztő méretű geotermikus vagyon felett csücsülünk, az nem újdonság, azonban az, hogy ezt nem használjuk ki, hatalmas hiba. Az energia kincs, mikor pedig elszabadulnak az energiaárak, akkor még nagyobb hangsúlyt kell kapjon az önellátás. 

Larderello,And,Biancane,Di,Monterotondo,Geothermal,Phenomenon,Clean,Energy,Production
Fotó: francesco de marco

Ez pedig megvalósítható, hiszen a geotermikus energia kinyerhető becsült mennyisége 185-190 Pentajoule (PJ), mely tulajdonképpen szinte teljes egészében fedezni képes hazánk energiaszükségletét. Ez persze még messze van, de a kezdeti lépések már látszanak. 

Abstract,3d,Metal,Sphere,Design,With,Orange,Seed,Eps,10
Fotó: IrenD

A jelenleg kitermelt 9 PJ körüli érték siralmasan alacsony, de a kormány mintegy 50 milliárd fontos támogatási rendszert szeretne életbe léptetni, hogy a kapacitás gyorsan bővülhessen. A cél, hogy 2026-ra ötödével, 2030-ra duplájára nőhessen a kapacitás. 

Heviz,,Hungary,-,August,04,2019:,Medicinal,Bath,And,St.
Fotó: Barnabas Davoti

Persze megvannak a problémák is, hiszen a geotermikus energia mindig földtani vizsgálatokat követe, igen nagy a tőkeigénye, fontos a visszasajtolás kérdése, illetve az ilyen formában érkező hőt befogadni képes épületek száma is igen alacsony. Ezen azonban változtatni kell, hiszen a geotermikus energia is egyike a megújuló forrásoknak, tiszta és kibocsátásmentesen termelhető! 

 

melegFöldenergia