Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Halálos hőhullám Indiában

Híreső
2024. április 26. 14:00
Thirsty,Woman,Drinking,Water,From,Bottle,After,Workout,At,Park

 Indiában nem szokatlanok a nagy melegek, de azért az április még viszonylag konszolidált ebből a szempontból. Illetve az szokott lenni, most azonban egy több halálos áldozatot is követelő hőhullám söpört végig Telangána államon. 

Thermometer,With,A,High,Temperature,Of,Forty,Degrees,Celsius,,Against
Fotó: aappp

A hőhullám 10 éve nem látott hőséget hozott, mely több területen is 45°C főlé tornázta a hőmérő higanyszálát. A csúcsértéket 4,2°C-ban rögzítették, mely rekordmagas értéknek bizonyult az áprilisi időjárási körülmények között. 

Calcutta,,India,-,June,10,,2015:,Local,People,Take,Bath
Fotó: Saikat Paul

A hőség természetesen megugró energiafogyasztással is járt, valamint a szakemberek fokozott figyelmet kértek a lakosságtól, hiszen ilyen hőségben könnyen lehet hőgutát kapni. Ráadásul a hőhullám a következő napokban is terjed majd Indiában. 

Beawar,,Rajasthan,,India,,April,19,,2021:,People,Roam,At,The
Fotó: Sumit Saraswat

Ez azt jelenti, hogy a figyelmeztetések is vele vándorolnak, amiket bizony érdemes komolyan venni, hiszen már most is igazoltan 5 halálos áldozata van a melegnek. A hőség pedig a “vándorlása” során olyan területeket is érint, ahol még fokozódhat is, vagyis a halálos áldozatok száma is várhatóan emelkedni fog. 

hőhullámIndiahalál