Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Finnországban az olvadás okoz áradásokat

Híreső
2024. április 19. 11:00
Melting,Ice,On,The,River

A kellemes felmelegedés nem csak idehaza éreztette a hatásait. Finnországban is sokkal melegebb volt az ilyenkor szokásosnál, bár 30°C köré azért nem emelkedett a hőmérő higanyszála. A Kalajoki folyón azonban gondot okozott a meleg. 

Kalajoki,,Finland,-,April,20,2018:,People,Are,Watching,Massive
Fotó: pysto_photography

Ez 10°C körüli hőmérsékleteket jelent, ami a póló-papucs kombóhoz kevés, ahhoz azonban elég, hogy jelentős hóolvadást indítson el a folyó mentén, így pedig a vízszint durva emelkedését is elhozta április 13-án. 

A vízszint emelkedése már önmagában sem éppen jó dolog, emellett azonban a jeges áradatban jéggátak alakultak ki. Ezek egyrészt megnehezítik az áradások előrejelzését, másrészt a felgyülemlő víz miatt potenciális veszélyt is jelentenek. 

Realistic,Vector,Illustration,Of,An,Ice,Surface,Of,The,River.
Fotó: Antares_NS

Alavieska település ezt pontosan érzi, itt ugyanis két jéggát is összeomlott, gyors reagálásra, kitelepítésekre késztetve a helyi hatóságokat. Áldozatok szerencsére nincsenek. Az olvadás is megáll egy időre, hiszen a hét végére újra -10°C körüli értékeket mérhetnek majd a helyiek. Heves havazás is érkezik, ez azonban csak tovább növeli az árvízveszélyt. 

 

 

áradásjégolvadás