Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Dubaj egy évnyi esőt kapott a nyakába 12 óra alatt

Híreső
2024. április 18. 11:00
null

Egy kiterjedt viharrendszer átszelte az arab-félszigetet, ahol annyi esőt öntött az emberek nyakába, amennyit csak nagyon hosszú idő alatt láthatnak. Dubai-ban a reptéren is hömpölygött a víz, az áradás elképesztő méreteket öltött. 

kép: Christopher-Pike-Bloomberg-Getty-Images.

Dubaj éghajlata száraz és forró, éppen ezért az a jelenség, hogy 12 óra leforgása alatt 100 mm csapadék feletti mennyiség érkezzen, nem éppen gyakori. Jelen esetben április 16-án 120 mm csapadékkal lehetett számolni 12 óra leforgása alatt. 

kép: MAZEN-MAHDI-AFP-via-Getty-Images.

Ez alapesetben egy teljes évi csapadékmennyiség a területen, vagyis érthető, hogy hatalmas léptékű áradások alakultak ki, ráadásul mindez nagyon gyorsan. Több olyan autós is volt, akiknek az úton kellett hagynia a járművét, mert olyan gyorsan emelkedett a vízszint, hogy már nem tudtak tovább haladni. 

kép: Abdel-Hadi-Ramahi-Reuters.

Az iskolák szerdán zárva maradtak, a reptéren sem ált helyre a forgalom. Kedden a reptér sokáig képtelen volt gépeket fogadni vagy indítani, a járatokat átirányították más repterekre. Az anyagi károk felmérése még folyamatban van. 

 

 

vízesőáradás