Április 27. Szombat, Zita

Támad a nyár - egyelőre még “csak” a növény

Híreső
2024. március 29. 08:00
null

Idén már igen korán, februárban megkezdte áldásos tevékenységét a tavasz. Ennek szinte mindenki örült, hiszen a tél utolsó hónapjára jellemzően már elfogy a kitartás, és a szürke és hideg idő helyett már nagyon vágyunk a kellemes, melengető napsugarakra. 

 

A tavasszal azonban már is érkezik. A növényzet is feléled, színpompás ruhába öltöztetve a kerteket - és persze a saját szaporodásukra ügyelve pollennel telítve a levegőt. Ennek pedig az allergiások biztosan nem örülnek. 

 

Most a nyír veszi át az uralmat, a következő időszakban jelentősen megemelkedik majd a pollenkoncentrációja. De a húsvétkor az asztalokra kerülő barka is komoly tüsszögőrohamokat okozhat az arra érzékenyeknek. 

 

A barka esetében mérsékelhető, kikerülhető a pollenszórás, ha nem tesszük vízbe a levágott ágakat. Így azokon a kis bolyhos virágok nem nyílnak ki, nem telítik pollennel a szoba levegőját. A körülöttünk már alapból jelen lévő pollen ellen a nedvességgel küzdhetünk hatékonyan. A bútorokat naponta érdemes áttörölni egy nedves ruhával - még a kanapét is -, emellett a padló rendszeres felmosása is sokat segíthet az allergiás tünetek enyhítésében. 

allergianyárpollen