Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » Melegrekord, jégesők és a hétvége...

Melegrekord, jégesők és a hétvége...

Szerző: mikes | Publikálva: 2011. július 15. péntek, 11:27 | Módosítva: több mint 7 éve

a tegnapi SL...a tegnapi SL...Tegnap 100 éves melegrekord dőlt meg délután, este heves jégesők voltak. Mi lesz hétvégén?

Tegnap megdőlt az 1883. július 14-én jegyzett 36,7 fokos melegrekord Budapesten. A 128 éves meleggel szemben tegnap Újpesten 37,4 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. És ez még nem minden, hiszen az országos rekord is új: Pakson 37,9 fokig kúszott a hőmérő higanyszála.

Az országos hőség után estétől egy hidegfront érte el hazánk térségét, melynek hatására az észak-dunántúli tájakon többfelé volt heves zivatar, komoly jégesők is előfordultak. Jelenleg a front mögött a Dunántúlon 20-22 fok körül, keleten még 30 fok felett alakul a hőmérséklet. A kontraszt kiválóan látszik jelenidő térképünkön.

Ma délután nyugaton csak elszórt zápor fordulhat elő, míg keleten - a front hatására - többfelé lehet zivatar. Heves zivatarok is lehetnek 40 mm-t meghaladó mennyiségű felhőszakadással, 2-5 cm átmérőjű jégesővel, és 100 km/h feletti széllökésekkel.

A hétvégén aztán megnyugszik időjárásunk, a napsütés mellett holnap ÉK-en többször megnövekedhet a gomolyfelhőzet és zápor, zivatar is kialakulhat; egyébként az ország nagy részén már nem valószínű csapadék a hétvége során. Holnap 25 és 30, vasárnap már 30 fok körül alakulhatnak a csúcsértékek. Reggelre kissé felfrissült a Balaton vize, jelenleg Siófoknál 23 fokos a magyar tenger, a hétvégén melegedhet....

 

 

 


Címkék: nyár, lehűlés, zivatar, zápor, vihar, szél, kánikula, melegrekord, meteorológia
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: a szeptemberi népi megfigyelések

Itt az ősz első hónapja, mely - az elődeink szerint - már nem csak a télre, a tavaszra is jövendöl. Lássuk:

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?