Köpönyeg.hu

Bejelentkezés Twitter RSS FacebookKövess minket Facebookon!

Híreső (Időjárási hírek)

Főoldal » Híreső (Időjárási hírek) » 200 hullócsillag 1 óra alatt!

200 hullócsillag 1 óra alatt!

Szerző: mikes | Publikálva: 2016. augusztus 9. kedd, 11:35 | Módosítva: több mint 2 éve

Idén az előrejelzések szerint augusztus 12-én hajnalban jelentkezik legintenzívebben a Perseidák néven ismert meteorraj.
 
A meteorrajból származó meteorjelenségeket a népnyelv Szent Lőrinc könnyeinek nevezi.
 
A meteoritok, amelyek légkörünkben elégve meteorjelenséget okoznak, a 109P/Swift-Tuttle üstökösből szakadtak ki. Ez az égitest 130 éves keringésidővel rendelkezik, és 1992-ben járt legutóbb a Nap közelében. Érdekes, hogy a meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel, a törmelékfelhő kicsiny porszemeinek átlagsebessége 59 km/s.
 
A holdfázis szempontjából szerencsés helyzetben leszünk, hiszen augusztus 10-én lesz első negyed, égi kísérőnk az ekliptika déli részén tartózkodik. Ezért a kiemelten fontos hajnali órákban holdfénymentes égbolton észlelhetünk.
 
Az előrejelzések szerint óránként 200 csillag hullását láthatjuk majd óránként, ez minden eddiginél látványosabb lehet.
 
Jérémie Vaubaillon számításai azt mutatják, hogy augusztus 12-én 0 óra és 4 óra között keresztezzük a Föld-űrhajóval a szülőüstökös törmelékfelhőjének legsűrűbb részét, így ekkor fogjuk a legtöbb meteort látni, és különösen erre az időszakra koncentráljunk.
 
 A megfigyelést célszerű minél sötétebb égen, a városoktól távolabb végezni, olyan helyen, ahol a lehető legjobb körpanoráma tárul elénk. Egy vidéki lankás, fűvel benőtt dombtető kitűnően megfelel céljainknak.
 
Az előrejelzések szerint 11-én este még felhős lehet az idő, de késő estétől nyugat felől csökken a felhőzet, így pont péntek hajnalra derülhet ki az ég.
 
Forrás: mcse.hu, earthsky.org

Címkék: előrejelzés, csillagászat, hullócsillag
Megosztás Megosztás Tweet RSS Nyomtatás
h i r d e t é s

Lexikon

Köpönyeg lexikon: Időjárási érdekességek, jelenségek magyarázata ismeretterjesztő cikkek.

Lexikon: novemberi népi megfigyelések

Márton, Erzsébet, Katalin... Novemberben nagyon sok napra van időjárási megfigyelés. Lesz hó? Locsog, vagy kopog? Hogy is van a népi jövendölés?

Lexikon: Jótanácsok hőségben!

Íme néhány jótanács, hogyan vészeljük át a tikkasztó meleget: